15dec/20

TC Tubantia: BAH! Biertje Aan Huis voor steun én herinnering aan De Kroeg

NEEDE – BAH! Glunderend trekken Henk ten Berge en Valentijn ter Braack een quasi-vies gezicht. Onder de noemer Biertje Aan Huis trekken beiden zaterdag in de voormalige gemeente Neede met een mobiele biertap rond. „Bah, wat lekker!”

Stilzitten maakt creatief. BAH! Biertje Aan Huis. Met een pickup-auto met achterop een biertap trekken de uitbaters Henk ten Berge en Valentijn ter Braack van café De Kroeg zaterdag rond in en om Neede. „Biertje? Wij brengen het bij je langs. Je krijgt het coronaveilig aangereikt”, zegt Ten Berge, even droog oefenend met één van de ‘bieraanreikers’ die net vers uit de werkplaats is gearriveerd. 

Coronaveilig wil nog niet zeggen dat het zwaaien en draaien met de verlengde arm van de kroegbaas al heel geroutineerd verloopt. Daarop kan echter de hele week nog worden geoefend: zaterdag is het pas BAH!-dag. Coronaveilig wil nog niet zeggen dat het zwaaien en draaien met de verlengde arm van de kroegbaas al heel geroutineerd verloopt. Daarop kan echter de hele week nog worden geoefend: zaterdag is het pas BAH!-dag.

Kroeggevoel
„We bezorgen je het kroeggevoel thuis”, zegt Valentijn ter Braack. „Natuurlijk hopen we zo een beetje omzet te genereren dat er nu helemaal niet is. En staan we zéker ook open voor wat extra’s voor de fooienpot. Maar het is vooral ook van onze kant dat we wat willen dóen. En tegelijk om als kroeg – De Kroeg zelfs – niet vergeten te worden. In beeld te blijven, hoe je het ook noemt. We bestáán, alleen zijn we na zes en een halve maand open te zijn geweest half maart drooggelegd. Dat is inmiddels alweer negen maanden geleden. Bijna tachtig feestjes die hier gehouden hadden zullen worden, moesten worden afgezegd.”

Eind augustus 2019 namen Valentijn ter Braack en Henk ten Berge De Kroeg over. Ter Braack bestiert even verderop in Neede aan de Oudestraat sinds jaar en dag Café Vally’s. De Kroeg aan de Wheemerstraat was vooral als feestcafé gedacht: om met een groep iets heugelijks of gedenkwaardigs te vieren. „Gedenkwaardig is er intussen een heleboel”, zegt Ten Berge. „Man, man, wat is iedereen corona zat! En anders wij wel…”

Bieraanreikers
De zo gemiste feeststemming willen de kroegbazen zaterdag een beetje thuisbezorgen, met een tapje op een pickup. Bier wordt ter plekke getapt en aangereikt, mét kaas en worst erbij én muzikale kroegklanken. Bestel rustig een paar biertjes extra, want ondanks de vier-persoonslimiet kan met de ‘bieraanreikers’ zes glazen worden aangereikt. „Alleen bier. Geen fris”, zegt Valentijn ter Braack.

„Je krijgt je bier bij je thuis aangereikt, niet op de openbare weg”, zegt Ten Berge er voor de zekerheid bij. Valentijn ter BraakPer groot glas bier én voorzien van een hartige borrelhap erbij rekenen de kroegbazen 3 euro. Betalen kan met een Tikkie. „Dat voorkomt gehannes met geld én is helemaal coronaproof”, zegt Ter Braack.

Opgeven voor een of meer biertjes kan per Whatsapp naar telefoonnummer 0655908040 van Henk ten Berge van De Kroeg.

13dec/20

B.A.H!

Om het “Kroeggevoel” thuis te krijgen, gaan we op Zaterdag
19 december van 14.00 tot 20.00u. B.A.H! doen. (Biertje Aan Huis)
Je drankje komt natuurlijk met een borrelhapje!
Je kan je tapbiertje of wijntje á €3,- bestellen en wij komen het “coronaproof” bij je thuis bezorgen. (Gemeente Neede)
Bel of app naar 06-55908040
I.v.m. de te verwachten deelname/te plannen route raden we aan om snel bestellen.

26aug/19

Café de Kroeg in Neede ziet het levenslicht (fotoreportage)

(van nieuwsuitberkelland.nl)

NEEDE – Met een gezellige middag voor alle vrijwilligers die tijdens de activiteit met Hemelvaartsdag op het Vlearmoesplein, georganiseerd door Café de Ruif en Café Vally’s, geholpen hebben ziet Café de Kroeg deze zondagmiddag het levenslicht. Vanaf nu kan iedereen in de vroegere Rooi’n Vos terecht om te vergaderen of zijn of haar feestje te vieren. Vaste openingstijden heeft De Kroeg niet. Voor alle informatie over de boekingsmogelijkheden kun je kijken op http://www.cafedekroegneede.nl Er verschenen op Facebook een aantal foto’s van de kroeg, hiermee krijgt men meteen een goede indruk van de horecagelegenheid aan de Wheemerstraat 1. De nieuwe uitbaters hebben duidelijk “De sfeer van weleer” willen creëren, wat ons betreft is dat uitstekend geluk! Check de foto’s en oordeel zelf.

69422908_510004579767112_4781691204939022336_n

08aug/19

TC Tubantia 08-08-2019: Neede krijgt plek voor kleinere feesten: een bruin café zonder vaste klanten

NEEDENog een paar weken flink door bikkelen en dan opent café De Kroeg de deuren. Daarmee heeft Neede een plek voor kleine, intieme feestjes.

Marjolein Rietman 08-08-19, 08:34

In het voormalige café D’n Rooi’n Vos aan de Wheemerstraat is de vloer net in de beits gezet, worden de koperen stangen weer aan de bar gemonteerd en komen de nieuwe koelkasten binnen. Henk ten Berge en Valentijn ter Braack zijn de nieuwe uitbaters van het café dat eigenlijk geen café is zoals je dat zou verwachten. De Kroeg is namelijk straks alleen geopend op verzoek. Dus stamgasten of toevallige binnenlopers komen er niet aan te pas. Wel de uitstraling van een bruin café, maar niet de invulling ervan.

Vaste klanten
De Kroeg kunnen mensen afhuren voor kleine feestjes. Binnen is ruimte voor zo’n zeventig personen en als het mooi weer is kunnen er nog twintig op het terras. Ter Braack, eigenaar van café Vally’s aan de Oudestraat in Neede, kreeg en krijgt regelmatig verzoeken van mensen om zijn café te gebruiken voor een iets intiemer feestje. Leuk idee, maar Ter Braack voelt er weinig voor, omdat hij zijn vaste klanten op zo’n moment de deur zou moeten wijzen. Maar ze dwars door het gezelschap gasten van iemands persoonlijke feestje laten lopen, was ook geen optie. Ze hadden het er samen over, hij en Ten Berge en zo ontstond het plan om een bestaande horecagelegenheid om te vormen tot feestkroeg.

,,We zijn begonnen met café Rustoord, in Rietmolen. Ook een leuke plek, maar daar kwamen we met de huidige eigenaar niet uit. Uiteindelijk kwamen we hier terecht”, vertelt Ten Berge, terwijl hij nog even een schroef in de bar draait. Ook hij is een horecaman, deed jarenlang ervaring op in cafés op de Veluwe.

Schoonmaakbeurt
Een buil kunnen ze zich niet vallen aan dit project, want hoewel ze natuurlijk wel investeringen doen, zijn ze geen eigenaren maar huurders van het pand. Begin juli begonnen ze met een grote opruim- en schoonmaakbeurt. Het café zat al ruim twee jaar dicht en de vorige uitbaters hadden kennelijk alleen nog tijd om de deur op slot te doen. ,,Er stonden gewoon nog flessen bier in de koelkast. Nou, dat gaan wij niet doen hoor, als wij ermee moeten stoppen, dan drinken we alle flessen leeg”, grapt Ten Berge.

Drankkast
Vooralsnog is dat niet zo’n goed idee, want wat er nu nog in de drankkast achter de bar staat, zijn flessen vol schoonmaakmiddelen. ,,Het was hier zo smerig, we zijn de eerste week met zeven man alleen maar bezig geweest met schoonmaken en opruimen. We hebben 11 kilo elektriciteitssnoer weggegooid!” Het oude meubilair verdween tijdelijk in de opslag en keert straks terug, aangevuld met nieuw spul. Het rokershok werd gesloopt en aan het biljart herinneren alleen nog de lampen die erboven hingen. Flink wat potten verf in de kleur diep donkerrood werden op muren en de bar gesmeerd en bovenlangs kwamen her en der stroken met boekenbehang. ,,Voor onze intelligente gasten”, grinnikt Ten Berge.

Het eerste feestje is op 25 augustus. Een zogenaamd testpartijtje, bedoeld voor familie, vrienden en vrijwilligers die hen de afgelopen periode hebben geholpen. ,,Daarna is alles mogelijk wat binnen ons bereik ligt, dus ook vergaderingen, workshops, lezingen”, aldus Ter Braack.


(L-R) Valentijn ter Braack en Henk ten Berge aan het klussen in De Kroeg. © Lars Smook

31jul/19

Café De Kroeg in Neede opent binnenkort de deuren

NEEDE – Café D’n Rooi’n Vos aan de Wheemerstraat was jaren lang een begrip in Neede. De laatste jaren werd er echter geen biergetapt in het ooit zo gezellige café. Daar komt binnenkort verandering in. Henk ten Berge en Valentijn ter Braak zijn op dit moment namelijk druk bezig om het horecapand op te knappen. Op 25 augustus moet het klaar zijn, want dan staat het eerste feestje gepland. “Café De Kroeg wordt een café voor feesten en partijen” zegt Henk ten Berge “mensen kunnen er ook een workshop houden of vergaderen, we kennen geen reguliere openingstijden.” Ondanks dat het horecabedrijf straks dus niet echt dienst zal doen als standaard café, heeft het wel de inrichting van een ouderwets bruin café. “De wens van de klant staat centraal” zegt Henk “als men een feestje geeft bij ons, dan zorgen wij er voor dat de klant een onvergetelijke avond beleeft”

Op 25 augustus vind het eerste feestje plaats in het jongste horeca bedrijf van Neede “Dit feest is bedoeld voor de vrijwilligers die op Hemelvaartsdag de samenwerking tussen Café Vally’s en Café De Ruif ondersteunt hebben tijdens de activiteiten op het Vlearmoesplein die dag” verteld Henk.Via facebook en de website www.dekroegneede.nl zullen Henk en Valentijn iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Mensen die na 25 augustus een feestje willen geven kunnen al gerust contact opnemen met Valentijn ter Braak, hij zal dan alles kunnen vertellen over de mogelijkheden. Valentijn is bereikbaar via 06-23702166 of mail naar info@dekroegneede.nl.

Bron: www.nieuwsuitberkelland.nl