NEEDE – BAH! Glunderend trekken Henk ten Berge en Valentijn ter Braack een quasi-vies gezicht. Onder de noemer Biertje Aan Huis trekken beiden zaterdag in de voormalige gemeente Neede met een mobiele biertap rond. „Bah, wat lekker!”

Stilzitten maakt creatief. BAH! Biertje Aan Huis. Met een pickup-auto met achterop een biertap trekken de uitbaters Henk ten Berge en Valentijn ter Braack van café De Kroeg zaterdag rond in en om Neede. „Biertje? Wij brengen het bij je langs. Je krijgt het coronaveilig aangereikt”, zegt Ten Berge, even droog oefenend met één van de ‘bieraanreikers’ die net vers uit de werkplaats is gearriveerd. 

Coronaveilig wil nog niet zeggen dat het zwaaien en draaien met de verlengde arm van de kroegbaas al heel geroutineerd verloopt. Daarop kan echter de hele week nog worden geoefend: zaterdag is het pas BAH!-dag. Coronaveilig wil nog niet zeggen dat het zwaaien en draaien met de verlengde arm van de kroegbaas al heel geroutineerd verloopt. Daarop kan echter de hele week nog worden geoefend: zaterdag is het pas BAH!-dag.

Kroeggevoel
„We bezorgen je het kroeggevoel thuis”, zegt Valentijn ter Braack. „Natuurlijk hopen we zo een beetje omzet te genereren dat er nu helemaal niet is. En staan we zéker ook open voor wat extra’s voor de fooienpot. Maar het is vooral ook van onze kant dat we wat willen dóen. En tegelijk om als kroeg – De Kroeg zelfs – niet vergeten te worden. In beeld te blijven, hoe je het ook noemt. We bestáán, alleen zijn we na zes en een halve maand open te zijn geweest half maart drooggelegd. Dat is inmiddels alweer negen maanden geleden. Bijna tachtig feestjes die hier gehouden hadden zullen worden, moesten worden afgezegd.”

Eind augustus 2019 namen Valentijn ter Braack en Henk ten Berge De Kroeg over. Ter Braack bestiert even verderop in Neede aan de Oudestraat sinds jaar en dag Café Vally’s. De Kroeg aan de Wheemerstraat was vooral als feestcafé gedacht: om met een groep iets heugelijks of gedenkwaardigs te vieren. „Gedenkwaardig is er intussen een heleboel”, zegt Ten Berge. „Man, man, wat is iedereen corona zat! En anders wij wel…”

Bieraanreikers
De zo gemiste feeststemming willen de kroegbazen zaterdag een beetje thuisbezorgen, met een tapje op een pickup. Bier wordt ter plekke getapt en aangereikt, mét kaas en worst erbij én muzikale kroegklanken. Bestel rustig een paar biertjes extra, want ondanks de vier-persoonslimiet kan met de ‘bieraanreikers’ zes glazen worden aangereikt. „Alleen bier. Geen fris”, zegt Valentijn ter Braack.

„Je krijgt je bier bij je thuis aangereikt, niet op de openbare weg”, zegt Ten Berge er voor de zekerheid bij. Valentijn ter BraakPer groot glas bier én voorzien van een hartige borrelhap erbij rekenen de kroegbazen 3 euro. Betalen kan met een Tikkie. „Dat voorkomt gehannes met geld én is helemaal coronaproof”, zegt Ter Braack.

Opgeven voor een of meer biertjes kan per Whatsapp naar telefoonnummer 0655908040 van Henk ten Berge van De Kroeg.