NEEDENog een paar weken flink door bikkelen en dan opent café De Kroeg de deuren. Daarmee heeft Neede een plek voor kleine, intieme feestjes.

Marjolein Rietman 08-08-19, 08:34

In het voormalige café D’n Rooi’n Vos aan de Wheemerstraat is de vloer net in de beits gezet, worden de koperen stangen weer aan de bar gemonteerd en komen de nieuwe koelkasten binnen. Henk ten Berge en Valentijn ter Braack zijn de nieuwe uitbaters van het café dat eigenlijk geen café is zoals je dat zou verwachten. De Kroeg is namelijk straks alleen geopend op verzoek. Dus stamgasten of toevallige binnenlopers komen er niet aan te pas. Wel de uitstraling van een bruin café, maar niet de invulling ervan.

Vaste klanten
De Kroeg kunnen mensen afhuren voor kleine feestjes. Binnen is ruimte voor zo’n zeventig personen en als het mooi weer is kunnen er nog twintig op het terras. Ter Braack, eigenaar van café Vally’s aan de Oudestraat in Neede, kreeg en krijgt regelmatig verzoeken van mensen om zijn café te gebruiken voor een iets intiemer feestje. Leuk idee, maar Ter Braack voelt er weinig voor, omdat hij zijn vaste klanten op zo’n moment de deur zou moeten wijzen. Maar ze dwars door het gezelschap gasten van iemands persoonlijke feestje laten lopen, was ook geen optie. Ze hadden het er samen over, hij en Ten Berge en zo ontstond het plan om een bestaande horecagelegenheid om te vormen tot feestkroeg.

,,We zijn begonnen met café Rustoord, in Rietmolen. Ook een leuke plek, maar daar kwamen we met de huidige eigenaar niet uit. Uiteindelijk kwamen we hier terecht”, vertelt Ten Berge, terwijl hij nog even een schroef in de bar draait. Ook hij is een horecaman, deed jarenlang ervaring op in cafés op de Veluwe.

Schoonmaakbeurt
Een buil kunnen ze zich niet vallen aan dit project, want hoewel ze natuurlijk wel investeringen doen, zijn ze geen eigenaren maar huurders van het pand. Begin juli begonnen ze met een grote opruim- en schoonmaakbeurt. Het café zat al ruim twee jaar dicht en de vorige uitbaters hadden kennelijk alleen nog tijd om de deur op slot te doen. ,,Er stonden gewoon nog flessen bier in de koelkast. Nou, dat gaan wij niet doen hoor, als wij ermee moeten stoppen, dan drinken we alle flessen leeg”, grapt Ten Berge.

Drankkast
Vooralsnog is dat niet zo’n goed idee, want wat er nu nog in de drankkast achter de bar staat, zijn flessen vol schoonmaakmiddelen. ,,Het was hier zo smerig, we zijn de eerste week met zeven man alleen maar bezig geweest met schoonmaken en opruimen. We hebben 11 kilo elektriciteitssnoer weggegooid!” Het oude meubilair verdween tijdelijk in de opslag en keert straks terug, aangevuld met nieuw spul. Het rokershok werd gesloopt en aan het biljart herinneren alleen nog de lampen die erboven hingen. Flink wat potten verf in de kleur diep donkerrood werden op muren en de bar gesmeerd en bovenlangs kwamen her en der stroken met boekenbehang. ,,Voor onze intelligente gasten”, grinnikt Ten Berge.

Het eerste feestje is op 25 augustus. Een zogenaamd testpartijtje, bedoeld voor familie, vrienden en vrijwilligers die hen de afgelopen periode hebben geholpen. ,,Daarna is alles mogelijk wat binnen ons bereik ligt, dus ook vergaderingen, workshops, lezingen”, aldus Ter Braack.


(L-R) Valentijn ter Braack en Henk ten Berge aan het klussen in De Kroeg. © Lars Smook